Reglement curlingcompetitie

Vanaf zaterdag 2 december 2023 barst de Curlingcompetitie op de Rotary-ijsbaan Woerden weer los!
JCI Het Groene Hart doet er alles aan om er weer een fantastische Curlingcompetitie van te maken. Hiervoor hebben wij als organisatie een aantal huisregels c.q. voorwaarden voor deelname opgesteld.

Huisregels

 • Elke wedstrijd bestaat uit 3 sets en elke set bestaat uit 8 speelronden.
 • Schuiven in de poule-indeling en het speelschema is niet mogelijk. Een team kan zich niet laten vervangen door een ander team. Deze plek gaat automatisch naar de nummer 1 op de reservelijst of komt te vervallen.
 • Dit jaar spelen we een poulefase van 2 december t/m 28 december 2023. De deelnemers zijn verdeeld in 30 poules van 4 teams. Elke avond spelen 2 poules hun 3 poulewedstrijden. Aan het einde van de avond zijn de 2 poulewinnaars bekend die zich geplaatst hebben voor de tweede ronde wedstrijden op dinsdag 2 en woensdag 3 januari 2024. De achtste finales (laatste 16 teams) zijn op donderdag 4 januari 2024 en de kwartfinales (laatste 8 teams) zijn op vrijdag 5 januari 2024. En tot slot zijn worden de halve finales en grande finale gespeeld op zaterdag 6 januari 2024.
 • Indien het team door mag naar de volgende ronde wordt op de website ijsbaanwoerden.nl bekend gemaakt wanneer de volgende wedstrijd gespeeld moet worden. Tevens is dit ook al van te voren in te schatten door toepassing van het speelschema.
 • Elk team bestaat uit minimaal 5 en maximaal 9 spelers. Er worden 5 spelers van het team aangewezen die mogen gooien gedurende de 8 speelronden. Tussentijds mag dit niet gewijzigd worden.
 • Zorg voor warme kleding en warme schoenen, want het is erg koud op de ijsbaan! De organisatie stelt géén kleding of schoeisel beschikbaar.
 • De kosten voor deelname zijn 75 euro per team, exclusief administratie- en servicekosten, voor de gehele competitie en zijn reeds voldaan bij de inschrijving. De opbrengsten gaan niet naar onze eigen kas, maar zijn na aftrek van de kosten bestemd voor een lokaal goed doel.
 • Er zijn bezems aanwezig, maar neem gerust je eigen bezem mee. Er mag te allen tijde geveegd worden, maar er mogen geen hoopjes sneeuw op de baan worden gemaakt.
 • Zicht hinderen of het blokkeren van het zicht is niet toegestaan. Hinder of obstructie in welke vorm dan ook, kan leiden tot diskwalificatie van het team waartoe degene die de hinder veroorzaakt behoort, zulks ter beoordeling van de organisatie.
 • De organisatie is bevoegd om voor een ordentelijk verloop van de Curlingcompetitie aanwijzingen te geven aan de deelnemers, die door de betreffende deelnemers onverwijld dienen te worden opgevolgd. Ook zal de organisatie de puntentelling bijhouden op een scoreformulier. Opmerkingen c.q. aanwijzingen en de door de organisatie vastgelegde puntentelling zijn niet vatbaar voor discussie en zijn bindend voor de deelnemers. Het niet opvolgen van instructies van de organisatie kan leiden tot uitsluiting van deelname, zulks ter beoordeling van de organisatie.
 • Met deelname aan de Curlingcompetitie geeft het gehele team toestemming voor het maken van camerabeelden/foto’s/filmpjes en/of geluidsopnames ten behoeve van online en offline promotie van het evenement.
 • De organisatie zal zorgvuldig met de persoonsgegevens van de teams omgaan (telefoonnummer/e-mailadres/naam van de ‘captain’) – zie ook
 • Deelname aan en/of bijwonen van de Curlingcompetitie is geheel op eigen risico. JCI Het Groene Hart en/of Rotary-ijsbaan Woerden zijn in geen geval aansprakelijk voor enig letsel dan wel materiële schade die deelnemers, toeschouwers of andere aanwezigen kunnen ondervinden. Dit geldt ook voor eventuele geleden schade door diefstal en schade aan eigendommen.
 • De organisatie van de Curlingcompetitie kan op grond van uitzonderlijke omstandigheden (overmacht) besluiten de Curlingcompetitie af te gelasten of stil te leggen. Tevens kan de organisatie de starttijd en/of locatie van de Curlingcompetitie wijzigen.
 • Door het besluit van de organisatie om de Curlingcompetitie niet door te laten, stil te leggen of te verplaatsen naar een andere datum en/of locatie, ontstaat geen aansprakelijkheid voor vergoeding van de door de teams gemaakte kosten in relatie tot de Curlingcompetitie.
IJsbaan woerden Huisregels
IJsbaan woerden Huisregels spelregels

Spelregels

Een curlingwedstrijd wordt gespeeld door twee teams. Elke speler gooit 1 fluitketel per ronde. In totaal worden dus 10 fluitketels gespeeld per speelronde, om en om door beide teams. Een set bestaat uit 8 speelronden.

Curling wordt gespeeld op een ijsbaan met aan het uiteinde een cirkel die ‘het huis’ wordt genoemd. De speler moet de fluitketel voor de eerste lijn loslaten. Fluitketels die later losgelaten worden, worden uit het spel genomen.

We hebben het altijd over gooien, maar eigenlijk wordt de fluitketel over het ijs geschoven. Hij komt niet los van het ijs. Door het handvat op de fluitketel een kleine draai naar links of rechts te geven bij het gooien, krijgt de fluitketel zijn curl. De curl is de afwijking van de rechte lijn.

IJsbaan woerden Puntentelling

Puntentelling

Na iedere ronde, dus als alle 10 fluitketels door jouw team en de tegenstander om en om zijn gegooid, wordt de stand opgemaakt. Er is altijd maar één team per speelronde dat punten krijgt. Vanuit het midden wordt gekeken welke kleur fluitketel het beste ligt, dat wil zeggen het dichtste bij het midden. Deze fluitketel levert een punt op. Is de volgende ketel ook van hetzelfde team, dan krijgt het team twee punten. Dit kan oplopen tot maximaal vijf punten.

IJsbaan woerden Vegen

Het vegen

Essentieel onderdeel van het curlen is het vegen. Maar waar is het goed voor? Welk effect heeft het vegen? Door de bezem snel heen en weer en met veel druk over het ijs te bewegen, ontstaat wrijvingswarmte en smelt het ijs lichtjes. Er vormt zich een dun filmpje water tussen de fluitketel en het ijsoppervlak, een soort aquaplaning. Zo vermindert de wrijving tussen de fluitketel en het ijs, waardoor de fluitketel langer schuift.

Interesse om als vrijwilliger de organisatie een handje te helpen?